СПОРТСКА АРЕНА ЗА ЕЛИТНА ТАКМИЧЕЊА

Да је Лозница град спорта познато је одавно, а и да је кадра организовати и најзахтевније спортске догађаје потврђује се последњих година.

Недавно је у сали Установе за физичку културу (УФК) ‘‘Лагатор’‘ угостила ученике групне фазе овогодишње Лиге шампиона у футсалу под окриљем УЕФЕ, што је дефинитивна потврда да Лозница има и услове и људе способне за такве догађаје.

На паркету „Лагатора“, осим домаће екипе КМФ Лозница играли су шпанска Барса, белгијски Спортинг Андерлехт, и Луксол Ст. Андрес са Малте, а гости су имали само похвалне речи за нас, каже Дејан Димитријевић, директор УФК „Лагатор“.

  • Лига шампиона у футсалу организована је први пут у Србији. Наша установа, односно спортска хала „Лагатор“ испунила је све критеријуме УЕФЕ који су врло строги, прошла инспекцијске надзоре кад су у питању опрема и остали услови за такав догађај. То је најбоља потврда да су се вишегодишња улагања исплатила и да имамо могућности за одржавање и најзахтевнијих међународних такмичења – каже он.

У УФК је минулих десет година уложено око 110 милиона динара, набављени су професионални ФИБА кошеви, професионални рукометни голови по ИХФ стандарду, боксерски ринг по највишем АИБА стандарду, замењена сва седишта па је капацитет хале са помоћним трибинама око 2.200 места за седење, урађена лед-расвета у хали и холовима и постављен нов паркет. ”Лагатор” је по томе је међу четири, пет хала у Србији, а уочи Лиге шампиона уз подршку градске управе уложено је око 20 милиона динара за набавку најмодернијег лед-семафора, реконструкцију конференцијске сале од 150 и 200 места, са комплетном аудио и видео-техником, реновиране свлачионице и опремљена теретана, наводи Димитријевић.

  • Халу „Лагатор“ користи петнаестак мушких и женских клубова, за футсал, кошарку, рукомет, одбојку, бокс, борилачке спортове, часове физичког овде имају ученици Средње економске школе, а у нашој ‘‘Соколани’‘ђаци из Техничке. ‘’Лагатор’’ свакодневно ради од 7 до 23 сата, за тренинге и утакмице, и код нас лознички спортисти имају све неопходне услове за припрему или одигравања утакмица дворанских спортова – каже Димитријевић уз подсећање да је ‘‘Лагатор’‘ већ био домаћин футсалске утакмице Србија–Иран, Златне рукавице, финала Купа Србије за кошаркашице, Свесрпског купа и финала Супер купа Србије у рукомету.

Оправдавајући епитет ‘’град спорта’’ Лозница наставља улагања па ће на локацији Лагатор бити урађен и затворени олимпијски базен. Тиме ће на једном месту, на око 6,8 хектара имати сконцентрисану комплетну спортску инфраструктуру уз постојећи нови фудбалски стадион, халу ‘’Лагатор’’, отворени олимпијски базен и атлетски стадион чија је градња у току. Све то ће, очекује се, осим домаћинства најзахтевнијих такмичења, поспешити и развој спортског туризма јер за то, као ретко где, Лозница има услова.

IZVOR Kurir.rs/T.Ilić